Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?

Basketbol, günümüzün popüler spor dallarından birisi olarak her yaştan bireyin oynayabileceği zevkli bir oyundur. Kendine has kuralları ile spor severleri kendisine bağlayan basketbol, günümüzde milyonlarca kişi tarafından ilgilenilmektedir. Biz de popüler olarak ilgilenilen bu sporla ilgili olarak yazımızda, siz değerli basketboltakimlari.com ziyaretçisine basketbolda profesyonellik seviyesine nasıl gelindiği üzerine ipuçlarından bahsettik. İyi okumalar dileriz.

 

Basketbolda Profesyonellik Seviyesi

Her spor dalında olduğu gibi basketbolda da belirli bir profesyonellik seviyeleri bulunmaktadır. Basketbol ile ilgilenen bireylerin bu alanda uzun yıllardır çalışması, oyun kurallarına tam hakimiyeti ve kendine has tekniklere/farklı tekniklere sahip olması neticesinde profesyonellik seviyesi belirlenmektedir.

Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?
Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?

Antrenmanın Önemi

Bir sporcunun icra ettiği spordan soğumaması, fiziksel ve mental olarak gücünü kaybetmemesi adına belirli periyotlarla antrenman yapması gerekmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre antrenman, bir sporcunun başarıya giden yolunda etkileyen faktörleri arasında %60’tan fazla bir alanı kapladığı belirtilmektedir. Bundan yola çıkarak söyleyebiliriz ki basketbolda profesyonellik seviyesine daha kolay ulaşabilmeniz adına belirli bir program dahilinde antrenman yapmanız gerekmektedir.

 

Programlı Antrenmanın Yararları

Profesyonelliğin yapı taşlarından birisi olan antrenmanın programlı bir şekilde icra edilmesi oldukça önemlidir. İnsan vücudunun yapısı, belirli bir sistematik sürece entegreli bir şekilde çalışmaktadır. Klasikleşmiş bir gününüz için yaptığınız tüm aktiviteler vücudunuz tarafından normal karşılanarak herhangi bir metabolizma hareketlenmesi yaşamazsınız. Ancak bu aktivitelerin dışına çıkmanız dahilinde vücut yeni duruma kendisini alıştırmaya çalışır.

Bunun en büyük örneğini uyku üzerinden verebiliriz. Bir birey, her gece saat 10 – 11 bandında yatarken bir anda 2 – 3 gibi daha geç saatlere çekmesi dahilinde vücut, bu yeni düzene karşı kendisini ayarlamaya çalışacak ve dahi eski düzenin tutturulmasında büyük eksiklikler yaşanacaktır.

Basketbol da tam olarak böyle. Basketbol oynayan bir birey belli bir program dahilinde antrenmanlarını yaparak vücudunu bu sürece alıştırırsa daha kolay konsantre olacaktır. Her profesyonelliğin temelinde yer atan konsantreyi sağlaması dahilinde de profesyonelliğe önemli bir adım programlı antrenman sayesinde gerçekleşecektir.

Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?
Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?

 

Oyun Kurallarına Tam Hakimiyet

Basketbol, kendi içerisinde birçok kural barındıran multi-kurallı bir takım oyunudur. Oyun içerisinde belirli kurallar çerçevesinde hareket edilmesi istenmektedir. Aksi takdirde ‘’steps’’ adı verilen hatalı teknik yapmış sayılırsınız. Bunun önüne geçmek adına da oyun kurallarına tam hakimiyet şarttır. Öyle ki basketbol, uzun yıllar boyunca sürekli olarak yeni kurallar eklenmesi ile güncel kalması sağlandığı için sürekli olarak takipte olmanız gerekir. Profesyonel olmak isteyen birisinin tüm bu kurallara vakıf olması gerekmektedir.

 

Basketbolun tüm kurallarına ülkemizin bu alanda yetkili kurumu olan Türkiye Basketbol Federasyonu Resmi Basketbol Kuralları 2022 adlı sunuya buradan ulaşabilirsiniz.

 

Tekniklere Sahip Olmak

Basketbolu içeriğimizde her ne kadar fiziksel etkisi üzerinden anlatsak da aslında bir strateji oyunudur. Saha içerisinde takım arkadaşların ile uyumunuzdan tutun top hakimiyetine kadar birçok kriter, profesyonel bir basketbolcunun sahip olması gereken özellikler arasında yer almaktadır. Kendinizi teknik alanda en iyi şekilde yetiştirmeyi hedefliyorsanız bu alanda günümüz teknoloji çağı sizlere büyük avantaj sağlayacaktır. İnternet üzerinde videoları yer alan profesyonel basketbolcuların saha içerisindeki teknik yapılarını inceleyerek kendiniz deneyebilirsiniz. Veyahut da basketbol stratejileri üzerine kitaplar satın alarak da teknik yapınızın güçlenmesine öncelik verebilirsiniz. Tüm bu teknik gelişimleriniz profesyonelliğe büyük bir atmanıza olanak sağlayacaktır.

Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?
Basketbolda Profesyonellik Seviyesine Nasıl Gelinir?

Basketbol Takımına Girebilmem İçin Profesyonel Olmam Şart mı?

Basketbolu bir takım halinde belirli bir lige bağlı olarak oynamayı düşünenler için üç farklı kategori yer almaktadır: Profesyonel, amatör ve acemi. Genellikle yerel bazda ülkenin bağlı olduğu federasyon tarafından ayarlanan profesyonel altı ligler bulunmaktadır. Bu ligde mücadele gösteren takımlara da girebilirsiniz. Genellikle takımlar oyuncu seçmek adına etkinlikler düzenlemektedir. Buralarda kendinizi göstererek acemi ya da amatör bir takıma girebilirsiniz. Elbette bu sayede de profesyonelliğe daha kolay adım atabileceksiniz. Keza acemi ve amatör takımlarda da kendinizi göstermeniz dahilinde de profesyonel takımların dikkatini çekerek yükselebilme olasılığınız artacaktır.

 

Bu içeriğimizde sizlere Basketbolda Profesyonellik Seviyesine nasıl gelindiği üzerine bilgiler sunduk. Bu zevkli spora ait daha fazla bilgilenmek isterseniz Basketbol Nedir kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

İçeriğimizi oylayın post

Yorum yapın