TEAM anketi: Cumhur İttifakı Meclis çoğunlupunu sağlayacak kritik eşiğe yeniden yükseliyor – 2022

Merhaba,

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 5 bin 521 kişi ile 27 ilde yüz yüze seçim anketi yaptı. TEAM’ın anket sonuçlarına göre AK Parti’nin oyları artmış durumda. Anket şirketi bunun gerekçelerini ise birçok nedene bağlıyor. Şirketin açıkladığı oy oranları ve seçim anketi analizi şöyle:

TEAM’ın Mayıs ayında yaptığı ankette AKP’nin oyu Mayıs’ta yüzde 31 olarak ölçülmüştü.

AKP: Yüzde 35,2

CHP: Yüzde 26,9

İYİ Parti: Yüzde 12,6

HDP: Yüzde 10,2

MHP: Yüzde 7,9

‘Diğer’: Yüzde 7,2

Anket sonuçlarına göre AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 43,1 olarak ölçüldü.  CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 39,5.

Anket şirketi, siyasi partilerin oy oranlarını açıkladıktan sonra anket analizi yaptı. Şirket şu açıklamalarda bulundu: “Cumhur İttifakı (Cİ), 2019’dan beri düzenli bir düşüş trendinde idi. Son 6 aylık ortalamalarla düşüş trendini kırdı ve yukarı yönlü hareketlendi. 6 puana kadar açılmış olan 6’lı Masa-Cİ farkı kapandı. Mayıs’tan bu yana 6’lı Masa toplamı 2 puan düştü.

Cumhur İttifakı, 2019’da başlayan ekonomik kriz, adalet, eğitim, pandemi yönetimi gibi konulardaki sorunlar vb. birçok nedenle düşüşteydi. Cİ, düşüşü ekonomik paketler, dış politika hamleleri, sosyal konut, asgari ücret artışları, EYT gündemi vb. hamlelerle durdurdu.

Cumhur İttifakı’ndaki bu toparlanma daha çok AK Parti’den kopan kararsızların dönüşünden kaynaklı. Muhalefet ise henüz muhalif eğilimli kararsızları cezbedemiyor. Performansı beğenilmiyor, iç tartışmaları olumsuz yansıyor.

Cİ’nin yükselişi ve muhalefetin dağınıklığı sonucunda “Erdoğan kazanır” algısı yeniden hakimiyet kazandı. Bu algı kritik eşiği geçti: “Erdoğan kazanır” diyenler son 1 yılda %47’den 57’ye çıktı. Erdoğan böylece kararsızları yanına çekip muhalefetteki dinamizmi olumsuz etkiliyor.

Son dönemdeki yükselişi ile Cumhur İttifakı, meclis çoğunluğunu elde edebildiği kritik eşiğe ulaştı. Bu yüzden farklı senaryolara göre MV dağılımlarını hesap etmek önemli bir hale geldi.

Cumhur İ.’nın en az ne kadar oy oranıyla meclis çoğunluğunu kazanabileceğini, TEAM’in verileri ile ve ve ilçe bazlı oy değişimini yansıtan bölgesel modelleme sisteminden hareketle, Cumhur İ.’nın ve 6’lı Masa’nın liste stratejileri senaryolarına göre hesap ettik.

Yeni seçim yasası, 2018’de Millet İttifakı’na 21 vekil fazladan kazandıran “ittifaka dayalı vekil dağılımı”nı kaldırıp ittifakları ortak listeye zorluyor. Yeni yasa 3 ana sebeple 6’lı masaya dezavantaj, Cumhur İttifakı’na avantaj getiriyor.

İttifaklardaki partiler her ilde kendi listesiyle seçime girerlerse, Cumhur İttifakı %43 oy oranını yakaladığı durumda meclis çoğunluğunu kazanabiliyor.

Cumhur İttifakı’nın kritik illerde ortak strateji izlediği, 6’lı masanın her ilde ayrı listelerle seçime girdiği “Cİ lehine” senaryoda eşik çok daha düşük: Bu durumda Cİ %41 ile meclis çoğunluğunu elde edebiliyor.

6’lı Masa bu bölgelerde Cİ’nin stratejisine karşılık verir ve kritik bölgelerde ortak liste ile girerse, durumu kendi lehine çevirebiliyor. Ancak bu senaryoda dahi Cİ’nin meclis çoğunluğunu alması için %45.5 ya da üstü oy alması yeterli oluyor.

Aday tartışmaları gündeminden sıra gelmeyen meclis senaryoları gündemi hayati önem taşıyor. Zira Cumhur İttifakı’nın CB seçimlerinde ikinci tura meclis çoğunluğunu alarak girmesinin, araftaki ve kararsız seçmenler üzerinde Erdoğan lehine etki oluşturması oldukça muhtemel.”

Duvar

 


Umuyoruz ilginizi çeken, güzel bir içerik sunabilmişizdir.

İçeriğimizi oylayın post

Yorum yapın