Fitch Ratings: Türkiye’de İslami finans 100 milyar dolar olabilir – 2023

Merhaba,

Fitch Ratings’in analizine göre, Türkiye’deki İslami bankaların varlıkları 2025 yılına kadar sektörün büyüklüğünün yüzde 15’ini oluşturmayı hedefliyor.
Türkiye ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki güçlenen ilişkiler, İslami finans piyasasını olumlu bir şekilde etkiliyor. Ayrıca, Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırımları çekmesine yardımcı olması bekleniyor. Özellikle Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nden toplam 51 milyar dolar finansman taahhüdü aldığı belirtildi ve bunun 8 milyar dolarlık bir sukuk alımını içerdiği vurgulandı.
Analizde ayrıca, KİK bankalarının yatırımlarını çeşitlendirmeyi amaçladığı ve Türk İslami bankalarında zaten yatırımları olduğuna dikkat çekiliyor. Dubai Islamic Bank’ın da Türk dijital bankacılık sektörüne giriş yaptığı bilgisi paylaşıldı.
Türkiye’de katılım bankacılığı veya İslami bankacılık olarak bilinen sektör, Eylül 2023 itibarıyla bankacılık sisteminin yüzde 8,5’ini oluşturan pazar payıyla önemli bir aktör haline gelmiştir. Ancak, bu hızlı büyümenin Türkiye’deki enflasyon ve Türk Lirası’nın değer kaybı gibi ekonomik faktörlerle dikkatlice değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Analizde, Türkiye’nin İslami finans açısından dünya genelinde en büyük yedinci pazar olduğu ve Fitch’in Türkiye’deki altı İslami bankayı ‘B-‘ uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notuyla derecelendirdiği belirtiliyor. Ayrıca, Eylül 2023 itibarıyla Türkiye’deki kira sertifikalarının (sukuk) yıllık yüzde 19,7 oranında arttığı ve borç sermayesi piyasasının yüzde 6,5’ini oluşturduğu bilgisine yer verildi.


Umuyoruz ilginizi çeken, güzel bir içerik sunabilmişizdir.

İçeriğimizi oylayın post

Yorum yapın